شخصیت شناسی یک روش علمی است که با استفاده از آزمون ها، مصاحبه ها و مشاهدات، سعی می کند ویژگی های روانشناختی، رفتاری و احساسی یک فرد را شناسایی و توصیف کند. شخصیت شناسی می تواند به فرد کمک کند تا خودش را بهتر بشناسد و با دیگران بهتر ارتباط برقرار کند.
برای شخصیت شناسی، انواع مختلفی از آزمون ها وجود دارد که هر کدام با روش و معیارهای خاصی سعی می کنند ویژگی های شخصیتی یک فرد را اندازه گیری و تحلیل کنند.
https://honarfardi.com/public-skills/personality/nose-form-and-personality/
برخی از معروف ترین آزمون های شخصیت شناسی عبارتند از:
تست شخصیت شناسی MBTI که با استفاده از چهار مشخصه رفتاری (برون گرایی یا درون گرایی، حسی یا شهودی، منطقی یا احساسی، قضاوت گر یا ادراکی)، افراد را به ۱۶ تیپ شخصیتی تقسیم می کند.
آزمون شخصیت ۱۶ عاملی کتل که با بررسی ۱۶ عامل روانشناختی (مانند خودبینی، هوش، پایبندی، خودکنترل و ...)، نقاط قوت و ضعف شخص را نشان می دهد.
تست 5 عاملی نئو که با سنجش پنج حوزه شخصیت (باز بودن به تجربه، وظایف دار بودن، خوش بین بودن، همکار بودن و درون گرایی)، پروفایل شخصیت فرد را تشکیل می دهد.
پرسش نامه شخصیت چند محوری مینه سوتا که با ارزشابی ۱۰ عامل بالینی (مانند اضطراب، افسردگی، پارانوئید و ...) و ۴ عامل غیر بالینی (مانند دروغگوئی، ماسک پوشی، تحول جنسی و ...)، سلامت روان فرد را مورد بررسی قرار می دهد.
پرسش نامه شخصیتی هگزاکو که با سنجش شش حوزه شخصیت (باز بودن به تجربه، وظایف دار بودن، خوش بین بودن، همکار بودن، درون گرایی و صادقانه بودن)، نقطه نظر فرد در مورد خود و دیگران را نشان می دهد.
این فقط بخش کوچکی از آزمون های شخصیت شناسی است که در جهان استفاده می شود. هر آزمون دارای مزایا و معایب خود است و هیچ یک نمی تواند کاملاً تمام جوانب شخصیت فرد را پوشش دهد. لذا بهتر است قبل از انجام هر آزمون، با هدف و منبع آن آشنا باشید.